Veelgestelde vragen

Is de VMSW een bank?

Neen, De VMSW is geen bank, maar een Vlaams Overheidsagentschap.
Naast het verlenen van betaalbare woonleningen, stimuleren, begeleiden en financieren wij ook lokale sociale woonprojecten.

Wat bij vragen of veranderingen na afsluiten lening?

Ook als jouw Vlaamse Woonlening afgesloten is en loopt, kan je nog vragen hebben of veranderingen hebben. Op de website van de VMSW (www.vmsw.be) vind je al een antwoord op verschillende situaties:

  • je hebt een lening en wilt meer lenen
  • je hebt een lening en zit in een scheiding of gaat uit elkaar
  • je voert werken uit en leende daarvoor geld: je hebt een aanvraag om geld ingediend of gaat een indienen 
  • je wil vervroegd terugbetalen
  • je kan niet meer betalen
  • jouw rentevoet wordt binnenkort herberekend
  • je wil verhuizen
  • je hebt een fiscaal attest voor de belastingaangifte nodig
  • je wil een wijziging in je gegevens of gezinssamenstelling doorgeven

Heb je nog vragen? Contacteer de VMSW op mijnlening@vmsw.be met de vermelding van jouw dossiernummer. Dit bestaat uit 6 cijfers en vind je op elke brief terug. 

Wat is de duur van de sociale lening?

De standaardduurtijd van een lening is 25 jaar (inclusief 1 jaar uistel van betaling). 

Je kan voor een kortere duurtijd kiezen, maar alleen als je voldoende financiële draagkracht hebt en de maandelijkse aflossing dus niet te hoog ligt.

Je kan niet voor een langere duurtijd kiezen, tenzij je de maandelijkse afbetalingen op 25 jaar niet financieel aankan. De VMSW kan uw duurtijd verlengen totdat de maandelijkse aflossing voldoende zakt om ze financieel aan te kunnen.

Leningen met een duurtijd van langer dan 30 jaar zijn niet mogelijk.

1e betaling?

Je ontvangt, kort na het ondertekenen van de akte bij de notaris, een domiciliëringsopdracht van de VMSW. Dit wil zeggen dat je de VMSW de toelating geeft om het bedrag maandelijks van je bankrekening te halen. Je bezorgt de domiciliëringsopdracht ingevuld en ondertekend terug.

Je kan kiezen om de betaling te laten doorgaan 10 dagen voor de vervaldag, op de vervaldag zelf of 10 dagen na de vervaldag.

Staat er niet genoeg geld op je rekening, dan doet de VMSW na 10 dagen opnieuw een inningspoging. Je moet dus niet zelf storten, maar wel zorgen voor voldoende geld op je rekening.

Bijvoorbeeld:
Je tekent jouw akte op 7 oktober. De 7de van de maand is telkens jouw vervaldag. Stel dat je ervoor kiest om 10 dagen na de vervaldag te betalen, omdat je dan zeker bent dat je inkomen op je rekening staat. Dan zal de eerste betaling eraf gaan op 17 november.

Kan ik ook lenen om de notariskosten te bekostigen?

Je moet bij elke aankoop notaris- en registratiekosten betalen.

Deze kunnen niet beleend worden.

De kosten bedragen ongeveer 7% (beschrijf) van de verkoopprijs bij een rechtstreekse (niet-openbare) verkoop.

Je kan de notariskosten berekenen op de website van notaris.be. De notaris rekent maar de helft van het ereloon als u een lening bij de VMSW of het Vlaams Woningfonds heeft.